VALLOIRE ETYMOLOGIE

VALAURIA – VALORIA – VALLORIA – Oudste vormen, die teruggaan tot VALLIS AUREA, de gouden vallei, de mooie vallei.

VALAURIA rond 1050 – VALERIA 1184 –

De gemeente Valloire bestaat uit zo’n twintig gehuchten, die in de valleien van La Valloirette en La Neuvachette liggen.

De kerk van Valloire – de gehuchten en de kapellen

Gebouwd van stenen uit de streek tussen 1630 en 1682, op de plek van een kleinere kerk, in een stijl die “Italiaanse barok” wordt genoemd, vanwege de architectuur en de decoratie.

In de 17 gehuchten van Valloire zijn kapellen te vinden met ieder hun eigen karakteristiek (informeer van tevoren bij het VVV of een kapel geopend is).

 

Andere historische bezienswaardigheden

  • De zonnewijzers: van Le Serroz, Le Poingt Ravier, Le Presbytère, Les Verneys…

  • De martelgang van het kruis van Le Saint Rozaire (vlakbij de ijsbaan)

 

Het Fort van Le Télégraphe

In de zomer is het fort van Le Télégraphe te bezoeken met Jacky Martin en Laurent Demouzon, 2 erfgoedgidsen van Savoie Mont Blanc, die gekleed gaan in een militair kostuum uit 1940:

“Hier werd de veldslag tegen Italië gewonnen in de laatste oorlog, het is een historische beladen plek” vertelt Jacky Martin, erfgoedgids van Savoie Mont Blanc.

 

Folklorische groep “La Vallée d’Or”

De groep heeft de naam La Vallée d’Or (de gouden vallei) overgenomen, die van het Latijnse “Vallis auréa” komt en vervolgens Valloire is geworden.

Het dameskostuum bestaat uit een lange zwarte jurk met een gekleurde geborduurde of ingenaaide sjaal, van zijde of van wol, de schort is van dezelfde stof als de sjaal. De witte kap van PARIS-kant wordt “béguine” genoemd. De mannen dragen het kostuum dat door de oudere generatie wordt gedragen bij dorpsfeesten en belangrijke ceremonies: zwarte broek, wit hemd, vestje, das en hoed. De dansen die door oude violisten zijn overgedragen hebben in VALLOIRE al een eeuw lang dezelfde authentieke passen en figuren (Valloirinche, Petit Jean, Contredanse). Andere dansen van vroeger (Badoise, Polka, Mazurka, Gingalette, Ronde Savoyarde) vullen het programma aan. De viool en de diatonische accordeon zwepen de dansers mee in een onstuimig spektakel.

Filters
4 uitvloeisels