De bergpas van GALIBIER – een voor de hand liggende strategische positie

ALSOF U DOOR EEN FOTOBOEK BLADERT… ALLES IS MOOI!

Deze mythische bergpas, op 2642 m hoogte, is één van de beroemdste van de Tour de France. Meer dan een eeuw geleden fietste de eerste wielrenner van de Tour de France over deze Alpenreus, die de natuurlijke grens vormt tussen de noordelijke Alpen met de vallei van Maurienne en de zuidelijke Alpen met de vallei van Briançon.

De eerste aangelegde weg ging in 1891 open. Deze werd de “Route de Grande Communication n°14” genoemd. Later werd een nieuwe weg aangelegd.

De laatste bochten van de route zijn in 1979 gebouwd met de Tunnel van Galibier die door het leger is uitgeboord.

De tunnel en de weg komen net voor het monument van Henri Desgrange samen, de oprichter van de Tour de France die op 11 juli 1911 schreef: “Oh Sappey Oh ! Col Bayard ! Oh Tourmalet ! Je ne faillirai pas à mon devoir en proclamant qu’à côté du Galibier vous êtes de la pâle et vulgaire bibine : devant ce géant il n’y a plus qu’à tirer son bonnet et à saluer bien bas.” (Oh Sappey Oh ! Col Bayard ! Oh Tourmalet ! Ik moet zeggen dat u naast de Galibier maar een bleek en vulgair aftreksel bent: tegenover deze reus kan men alleen maar zijn pet afnemen en diep buigen.)

Beroemde wielrenners hebben Le Galibier op de eerste plek beklommen: Emile Georget in 1911, Gino Bartali (Ita) in 1937, Fausto Coppi (Ita) in 1952, Eddy Merckx (Bel) in 1969, Marco Pantani (Ita) in 1998, Michael Rasmussen (Deen) in 2006…

Sinds 1979 maakt de bergpas van Galibier onderdeel uit van de “hors catégorie” voor de Tour de France.

Ieder zijn Galibier ! #legendarische bergpas #Tour de France

Als sportieve uitdaging: minstens één keer in een mensenleven te doen voor iedere wielrenner die zichzelf respecteert! Maak op de top, op 2642 m hoogte, een foto voor het bord om deze heldendaad voor altijd te vereeuwigen!

Als toeristische excursie: Het landschap bewonderen en van de gelegenheid gebruik maken om een stop in Les Granges du Galibier te maken om kaas te kopen, op de top te parkeren, te voet naar de oriëntatietafel te klimmen, het omliggende landschap te bewonderen en waarom niet de Mont-Blanc zien liggen! Ga op de terugweg in Plan-Lachat een drankje drinken of lunchen, in de schaduw van de grootse Galibier. Een prachtig uitje!

Op de elektrische fiets: sporten zonder al te veel moeite! Geniet van de kans deze mythische bochten te mogen rijden! Misschien komt u een marmot tegen… Maak bij aankomst een selfie met een frisse, voldane uitstraling, die u ongematigd op sociale media deelt!