Oorsprong van de naam “Valloire”

VALAURIA – VALORIA – VALLORIA – Oudst voorkomende namen voor Valloire. Ze verwijzen naar VALLIS AUREA, de “Vallée d’Or” (Gouden Vallei) en de “belle vallée”(mooie vallei).

Rond 1050 werd het VALAURIA en rond 1184 veranderde dit in VALERIA.

De gemeente Valloire bestaat uit zo’n twintig gehuchtjes, die in de valleien van La Valloirette en La Neuvachette liggen.

De kerk van Valloire – gehuchten en kapellen

De kerk van Valloire werd tussen 1630 en 1682 gebouwd met stenen uit de streek, op de plaats van een kleinere kerk en in een stijl die “Italiaanse barok” wordt genoemd, vanwege de typische architectuur en decoratie.

In de 17 gehuchtjes van Valloire zijn kapellen te vinden die elk hun eigen kenmerken hebben (vooraf bij het VVV-kantoor navragen of de kapelletjes open zijn voor bezoek).

Andere historische bezienswaardigheden

  • De zonnewijzers van Le Serroz, Le Poingt Ravier, Le Presbytère, Les Verneys…
  • Het kruisbeeld van Saint Rozaire (vlak bij de schaatsbaan)

Het Fort du Télégraphe

‘s Zomers kan het Fort du Télégraphe worden bezocht tijdens rondleidingen met gidsen van Savoie Mont-Blanc of de vereniging Fondation FACIM.

Tijdens een bezoek herleef je de militaire geschiedenis van de plek. Dat is wat Jacky Martin en Laurent Demouzon je zullen vertellen tijdens de rondleiding waarbij ze gekleed gaan in een militair pak uit 1940: “Hier werden aan het einde van WOII de Italianen verslagen tijdens de Slag om Frankrijk, het is echt een historische plek.”

Bekijk de video “A la découverte du fort du Télégraphe”

Folkloristische dansgroep “La Vallée d’Or”

De groep heeft voor de naam “Vallée d’Or” gekozen, afkomstig uit het Latijnse “Vallis Aurea”, wat uiteindelijk Valloire is geworden.

Het dameskostuum bestaat uit een lange, zwarte jurk met een gekleurde, ingenaaide of geborduurde sjaal van zijde of wol. Het schort is van dezelfde stof als de sjaal. De witte kap van typisch “Paris” kant wordt “béguine” genoemd. Mannen dragen het kostuum dat vroeger werd gedragen tijdens dorpsfeesten en belangrijke ceremonies: een zwarte pantalon, wit overhemd, gilet, das en hoed. De dansen die door oude generaties van vioolspelers zijn overgedragen hebben nog steeds dezelfde pasjes als een eeuw geleden in Valloire (Valloirinche, Petit Jean, Contredanse). Andere traditionele dansen (Badoise, Polka, Mazurka, Gingalette, Ronde Savoyarde) maken het programma compleet. Violen en trekharmonica’s begeleiden de dansers tijdens een fantastische voorstelling.

Filters
9 uitvloeisels