De Col du Galibier – een natuurlijk strategisch punt 

Het is alsof je door een fotoboek bladert… werkelijk alles is er prachtig! 

Deze legendarische bergpas op 2642 m hoogte is één van de meest beroemde bergpassen van de Tour de France. Meer dan een eeuw geleden reed hier de eerste wielrenner van de Tour de France over deze Alpenreus, een natuurlijke grens tussen zowel de noordelijke Alpen en de Mauriennevallei als tussen de zuidelijke Alpen en de Briançonvallei.

De eerste begaanbare weg werd in 1891 geopend. Deze stond bekend als de “Route de Grande Communication n°14”. Daarna werd er een nieuwe route aangelegd.

De laatste lussen van deze weg werden in 1979 aangelegd, samen met de Tunnel du Galibier die door het leger werd gebouwd.

De tunnel en de weg komen samen bij het monument van Henri Desgrange, oprichter van de Tour de France. Op 11 juli 1911 schreef hij: “Oh Sappey Oh! Col Bayard! Oh Tourmalet! Je ne faillirai pas à mon devoir en proclamant qu’à côté du Galibier vous êtes de la pâle et vulgaire bibine: devant ce géant il n’y a plus qu’à tirer son bonnet et à saluer bien bas.” (Oh Sappey Oh! Col Bayard! Oh Tourmalet! Ik wil de waarheid geen geweld aandoen en verklaar dus dat, in vergelijking met de Galibier, jullie maar een flauw afkooksel zijn: voor deze reus kan men alleen zijn hoed afnemen en hem ootmoedig groeten).

Bekende wielrenners wonnen de etappe van de Galibier: Emile Georget in 1911, Gino Bartali (Ita) in 1937, Fausto Coppi (Ita) in 1952, Eddy Merckx (Bel) in 1969, Marco Pantani (Ita) in 1998, Michael Rasmussen (Dan) in 2006…

Sinds 1979 is de Col du Galibier een “hors catégorie” etappe van de Tour de France.

Ieder zijn Galibier ! #legendarischebergpas #TourdeFrance

Als sportieve uitdaging: om minimaal één keer in je leven te doen, als je een échte wielrenner bent! Eenmaal boven, op 2642 m hoogte kun je je prestatie vastleggen door een foto te maken bij het verkeersbord!

Als toeristisch uitstapje: genieten van het landschap, even stoppen bij Les Granges du Galibier om wat kaas te kopen, aan de top parkeren en te voet verder gaan tot aan de oriëntatietafel, het panorama bewonderen waarbij je misschien wel de Mont-Blanc kunt zien! Op de terugweg kun je onderaan de Grand Galibier pauzeren met een hapje of een drankje in Plan Lachat. Een fantastisch uitje!

Met een elektrische fiets: sporten zonder je in te hoeven spannen! Genieten van het beklimmen van deze legendarische bochten! Misschien kom je er wel marmotten tegen… Bij aankomst kun je een selfie maken van je frisse, voldane gezicht en ‘m vervolgens met veel trots op social media plaatsen!